Kraainem

De gezondheidscentra in Rwanda geven in zeer moeilijke omstandigheden zorg en raad aan de bijzonder kwetsbare landelijke bevolking.

Gezondheidspost in Kiyumba, een van de zes bestuurlijke subdivisies van Cyanika.

De gezondheidscentra

De gezondheidscentra In de gezondheidscentra worden de programma’s van het nationale gezondheidsbeleid in praktijk gebracht. Zo worden er verschillende diensten aangeboden aan een landelijke bevolking die met mentale en/of fysieke gezondheidsproblemen kampt en vaak niet in staat is haar basisbehoeften te vervullen.Een groot deel van de patiënten leeft in armoede en kan zijn mutualiteitsbijdrages en medische kosten niet betalen. Bijgevolg zijn de gezondheidscentra niet in staat de facturen voor geneesmiddelen te vereffenen.  

De lokale bevolking is zich vaak niet bewust van de rol die de gezondheidscentra spelen. Daarom sensibiliseren sociaal werkers en vrijwilligers de mensen die kunnen gebruikmaken van de acties van de centra, zoals vaccinaties voor kinderen, gezinsplanning, prenatale consultaties en hiv- en aidstests.Maar deze conjuncturele moeilijkheden zijn niet de enige structurele problemen van de gezondheidscentra. Door hun gebrek aan financiële middelen kunnen heel wat centra niet voldoende gekwalificeerd personeel inschakelen. De gebouwen waarin ze huizen, zijn bouwvallig en klein, en niet afgestemd op hun noden. Basisuitrusting (bedden, matrassen, lakens, dekens en spreien) is amper voorhanden. Er is slechts een handvol kamers en door het grote aantal zieken dat zich bij de centra meldt, moeten de verantwoordelijken hun patiënten vaak doorsturen naar de grote ziekenhuizen.

Financiële ondersteuning van de gemeente Kraainem

In 2016 kon de gezondheidspost van Kiyumba worden uitgerust dankzij de financiële ondersteuning van de gemeente Kraainem. Nu beschikt het centrum over een bevaltafel, een onderzoekstafel, een otoscoop, een bloeddrukmeter en meubilair (twee rekken, twee tafels, één bureau, zes bankjes en een kast).

Activiteiten

Tweelingsteden sinds : 1981
Fusiegemeente :
  • Sector Cyanika, district Nyamagabe, provincie Sud.
Activiteiten :

Onderwijs : 

  • peetouderproject voor 23 leerlingen van het secundair onderwijs
  • financiële steun voor de bouw van de lagere school (ADEPR) van Cyanika.

Gezondheid : 

  • aankoop en installatie van een watertank voor de GSNDP (Groupe Scolaire Notre Dame de la Paix) van Cyanika voor de opvang en opslag van regenwater;
  • renovatie van de watervoorzieningen in Ngoma om 564 huishoudens van drinkbaar water te voorzien;
  • uitrusten van het gezondheidscentrum van Kiyumba.

Andere activiteiten :

  • Kraainem nam de kosten voor de Internationale dag voor de uitroeiing van armoede in Cyanika voor zijn rekening.